Hansen Bjørn Sørvang

Hans kunstneriske utdannelse startet på Gjerleinske skole på Dovre, for å lære seg treskjæring. Bjørn likte seg godt her, og dette ble et veldig lærerikt år for ham. Etter dette kom han inn på kunst og håndverk skolen, som han gikk på i åtte år. Han er veldig stolt av å ha hatt Oddmund Raudberget, Ernst Magne Johansen og Hans Normann Dahl som lærere. Han lærte mye i denne tiden, og hadde stor glede av å gå på skole her. Etter at han var ferdig med skolen fikk han sitt eget atelier.

Den første skulpturen Bjørn lagde var en okse som ble skåret ut i tre da han var bare 15 år. Allerede da hadde Bjørn bestemt seg for at det var billedhugger han ville bli. Dyr, hester og romerske skulpturer er det som har hatt størst interesse. Det første store oppdraget var en papegøye utskåret i tre. Etter dette ble det et rensdyr i full størrelse, også i tre. Han har laget et rensdyr i full størrelse som står utstilt i Håltålen, og en i Kautokeino. Etter dette ble det et rallar monument som er 2,5 m høyt i Håltålen. Som jazzelsker er Bjørn opptatt av å lage musikalske skulpturer og relieffer. Han har laget to jazzrelieffer og en spillende saksofonist som er bestilt og utstilt på Jazzpuben Herr Nilsen, som ligger på C.J. Hambros plass i Oslo.

"Fløytespillende Bjørn"

"Hane"

Figurene er ikke fri fantasi, men portretter av kjente musikere. Steget, bronseskulpturen i full størrelse av Lillestrøms kjente fotballspiller Tom Lund er utstilt utenfor inngangen til Åråsen stadion utenfor Lillestrøm. Tom satt selv modell for utformingen av hodet, mens resten av kroppen ble formet på grunnlag av bilder. Det spesielle med Bjørns kunst er at han klarer å få det til å se ut som skulpturene er i bevegelse. Bjørn er samler av gamle tannlegestoler, og har laget en skulptur der han bruker en av stolene som modell og har plassert en pasient i stolen. Den er innkjøpt av Odontologisk Fakultet og flere privatpraktiserende leger. Den siste skulpturen som Bjørn har laget, er vel å regne som en av hans fineste til nå. Det er to hester i bevegelse, med en romersk soldat i vognen etter. Dette er som tatt ut av Gladiatoren i full action. Skulpturen er i tre, og er 2 m lang. Bjørn har brukt 1 år på å lage denne. Det kan nevnes mange flotte skulpturer, men Bjørn må først og fremst oppleves både som menneske og kunstner.

Å være kunstner er en livstil som Bjørn trives med, og som er en hobby, og levevei for ham. Mange har blitt betatt av Bjørns måte å utøve sine ferdigheter på. Blant annet har Olav Selvaag kjøpt inn mange av hans skulpturer til sine borettslag, til glede for beboere. Han har lenge vært en beundrer av Bjørns skulpturer. Denne interessen for hans arbeider har også hans sønn Gunnar Olav Selvaag, som også benytter seg av Bjørns meget bra utførte arbeider. Bjørn har en stor kjærlighet til dyr. Han har utstilt et rådyr i dyrehaven i Kristiansand. Om vinteren hogger Bjørn på oppdrag skulpturer ut i is, eller han lager de i snø. Siste oppdrag var en isbjørn i full størrelse på Svalbard. Bjørn er en veldig allsidig kunstner, som i tillegg til å lage skulpturer spiller saksofon regelmessig. Dette spenner seg fra alt, tenor, og baryton. Han liker seg på Soria Moria restaurant på Torshov, hvor han er å treffe på søndager. Det er verdt et besøk for å høre ham spille. Bjørn har et talent av de sjeldne, han gir ikke bare liv til sine skulpturer men klarer også å skape en sjelelig kontakt mellom skulptur og menneskene som ser dem.

Tekst:
Vidar Holden

"To Engelske settere"

Utstillinger:
CA galleri
Skulpturutstillingen Aker brygge
Romerikeutstillingen firegannger
Galleri "Trekanten" Asker
Skien Kunstforening
Arendal Kunstforening
Galleri 1814 Eidsvoll to ganger
Høstutstillingen Kunstnerneshus Oslo
Galleri Kampen to ganger

Innkjøpt av:
Gunnar Selvåg (Selvåg-gruppen)
Lillestrøm fotballklubb
Norsk kultur råd
Norsk Dental depo
Tannlegehøyskolen
Nic Wall institutte
Asker Kommune
Eidsberg Kommune
Kautokeino Kommune
Holtålen Kommune
Norsk tannlegeforening i Oslo og Bergen
Kristiansand dyrepark
Bosvik AS
Riksteatret
Bleiker behandlingehjem
Kjell Ulriksen AS
Advk.firma Robert Robertsen
Jazzkafeen "Herr Nilsen"
Musiker Stein Hansen

Solution by DOTS as | Powered by Flexis