Ludvig Eikaas

Fra Jølster med abstrakt impresjonisme.

Ludvig Eikaas var en norsk kunstmaler, grafiker og kunstprofessor som ble født i Jølster i 1920 og døde i Oslo i 2010. Ludvig Eikaas debuterte i 1946. Han konsentrerte seg først om det helt abstrakte uttrykk, men maleriet hans fikk etter hvert en mindre stram form. Dette nye er blitt betegnet som «en slags abstrakt impresjonisme», og vi ser landskapsformer og andre figurasjoner få et større innpass i hans lerreter.

Det hender fra tid til annen at et bilde skaper sterke reaksjoner med sitt provoserende, politiske innhold. Picasso’s «Guernica» er det mest markante eksempel i moderne kunst. Her hjemme husker vi de voldsomme bølger som Per Kleivas gripende Vietnam-bilde utløste. Når et bilde vekker slike reaksjoner, er det ikke bare fordi budskapet er politisk. Det er fordi det er god kunst. Kunst blir ikke god kunst bare ved å være politisk.

I Ludvig Eikaas har vi et eksempel på et beslektet, men samtidig annerledes fenomen. Eikaas’ kunst er ikke politisk i den forstand Picasso eller Kleiva kunne bli det. Men likevel har han med ett eneste bilde provosert sterke reaksjoner. Det er naturligvis «Jeg» man tenker på. Andre kunstverk han har laget er bl.a. ”Tidt Eg Minnest”, ”Portrett”, ”Skihopper”, ”Huldra Speglar Seg”, ”Fiolin”, ”Sonja Henie”, ”Kystens Sølv” og ”Ibsen II”.

Les mer

Kjøp bilder fra Ludvig Eikaas her

Solution by DOTS as | Powered by Flexis